Областният управител на Хасково Минко Ангелов обяви бедствено положение в общините Харманли, Любимец и Свиленград заради силни и излизащи извън контрол пожари. Проблемът е в силния вятър, който прави запалванията в цитираните общини неуправляеми, каза Ангелов пред БТА.

По-рано в село Вълче поле, община Любимец, изгоряха четири необитаеми къщи.

Кметът на Любимец Анастас Анастасов посочи и друга огнена стихия по протежението на ж.п. линията от харманлийското село Бисер към Любимец, която най-вероятно е била причинена от влак.

Пожари са възникнали и край село Момково, община Свиленград, и в черешови градини в квартал "Злати дол" на Симеоновград, а има опасност и за боров масив край любимецкото село Белица, добавиха от пресцентъра на областната администрация.

Вече сме поискали помощ от други региони от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", отбеляза още областният управител Ангелов, а съдействие ще се търси и от Министерството на отбраната.

Пожар избухна и в старозагорското село Пъстрово, няколко къщи са изпепелени. Има поне шест изгорели постройки и пчелин. "Старанието на всички екипи, които пристигнахме, беше да ограничим най-напред разпространението в самото населено място", заяви комисар Стоян Колев, началник на Районната служба за пожарна и аварийна безопасност и защита на населението в Стара Загора.

Той допълни, че възрастна жена е била евакуирана от пламъците. В борбата с огъня са се включили армейски части, служители на общините Стара Загора и Чирпан, горските стопанства от двата града и множество доброволци. По-късно от огъня са засегнати борови, смесени широколистни и иглолистни гори. Борбата с огнената стихия продължава.

Втори ден огнеборци се борят и с пожара край пазарджишките села Левски и Елшица. Около 3 хиляди декара държавни горски територии са обхванати от огъня.

Село Елшица - горски пожар

Снимка: БТА

Според заместник-министъра на земеделието Валентин Чамбов горите, който посети на място района, са засегнати безвъзвратно и вероятно ще се наложи повторно залесяване.

По думите му държавата е на терен и всички служби работят по овладяване на огъня. В момента огънят е обхванал площи с черен бор, но не цялата гора е унищожена.

Село Елшица - горски пожар

Снимка: БТА

"Фронтът на пожара е много голям, но са направени просеки, които са го ограничили", каза заместник-министърът. Той уточни, че е рано да се правят точни изчисления, но по първоначална информация са засегнати повече от 3000 дка. Щетите ще бъдат оценени след пълното овладяване на огъня.

В огнен капан попадна и резерват за елени и сърни, като още вчера беше разпоредено огражденията да бъдат премахнати, а животните - освободени. Валентин Чамбов съобщи, че дивечовъдното стопанство е спасено в района и няма опасност за животните.

Военнослужещи от Военновъздушните сили (ВВС) продължават да помагат за овладяването на огнената стихия. Екипажите на двата хеликоптера Ми-17, които излетяха от авиобаза Крумово днес последователно в 7:10 ч. и в 7:21 ч., в продължение на повече от шест часа изпълняваха задачи по разузнаване и пожарогасене от въздуха на горския пожар. Те извършиха общо 93 пуска и хвърлиха повече от 180 тона вода, след което се прибраха в авиобазата. На борда на хеликоптерите бяха представители на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пазарджик. Веднага след тях, в 14:54 ч. от авиобаза Крумово излетя вертолет "Кугар", който продължи гасенето на пожара от въздуха.

Повече от 100 горски служители от регионалните дирекции по горите Пазарджик, Пловдив и София, четири екипа на Изпълнителната агенция по горите, както и държавните горски стопанства Белово, Панагюрище, Алабак, Батак, Пловдив, Асеновград и други участват в гасенето на пожара. На място има координационен щаб, който организира действията, в него участват представители на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", Южноцентрално държавно предприятие и Изпълнителна агенция по горите.

През изминалия ден екипи на пожарната в цялата страна бяха на крак, за да реагират на подадените десетки сигнали за пожари. Огнеборците се бориха с три пожара в Бургаско. Горя и лесопарк "Боровец" в Ямбол, огънят е вече потушен.

Пожарът в лесопарк "Боровец" в Ямбол

Снимка: БТА