Бой между група полски туристи и спасители на плажа в курорта Слънчев бряг бе заснет от летовници, а видеото бе публикувано в социалните мрежи. Случаят предизвика полемика, а полицията и прокуратурата са започнали разследване.

Скандалът е избухнал в свободната зона пред известен бар на централния плаж, след като туристите влезли в морето при мъртво вълнение и червен флаг, който указва, че къпането е забранено.

Почиващи твърдят, че спасителите са упражнили насилие над поляците, но версията на спасителите е друга. От дружеството-концесионер на ивицата, казаха, че вчера около 15 часа полските туристи във видимо нетрезво състояние са влезли в морето, въпреки че са били предупредени многократно от две спасителки, работещи на най-близкия пост, че влизането във водата е абсолютно забранено.

"Чуждите туристи са се държали изключително арогантно и обидно към двете дами- използвали са унизителни реплики и неприлични жестове. Неколкократно им е бил подаден сигнал със свирка и указания да се върнат. Туристите не са предприели абсолютно нищо след сигналите, продължили са да навлизат навътре в морето. Спасители от съседен пост са тръгнали след тях, като настоятелно са ги увещавали да излязат, защото времето е било много лошо с бурни вълни и реална опасност да се случи инцидент. Един от полските туристи е загребал шепа пясък от дъното на морето и го е хвърлил в очите на спасител, а друг от туристите го е нападнал физически, като го е блъснал и съборил. При тази проява на агресия към спасителя, неговите колеги са се намесили да го защитят и да прекратят нападението над него. Ситуацията е излязла извън контрол, имало е викове и скандал, бутания", заявиха от фирмата-концесионер, цитирани от БТА.

"Пристигнах на плажа малко след инцидента, за да видя дали някой има нужда от медицинска помощ. От туристите никой нямаше нужда, но се държаха изключително агресивно. Според мен бяха пияни. Пострадал е единствено нашият спасител - той беше с око пълно с пясък, което почистихме и в момента лекуваме", допълни пред БНР лекарката на плажа Наталия Димитрова.

От Областната дирекция на МВР в Бургас съобщиха, че в РПУ-Несебър е образувана проверка, като са снети обяснения от полските туристи и са получени видеа от свидетели на случилото се. Установена е самоличността на спасителите, сочени от туристите за участници в инцидента. Очакват се медински свидетелства от пострадалите поляци за установяване на получените телесни увреди. Събраните до момента данни са докладвани в Районната прокуратура в Несебър.