Запалени сухи треви и стърнища са предизвикали сериозен пожар между панагюрските села Левски и Елшица, съобщи говорителят на ОДМВР-Пазарджик Мирослав Стоянов. На този етап няма опасност за населените места.

По първоначална информация огънят е тръгнал от землището на с. Левски, но поради високата температура и поривистия вятър пожарът се е разраснал в посока на съседното село Елшица и иглолистен горски фонд.

На място са четири противопожарни автомобила и четири джипа със служители на службите в Панагюрище, Пазарджик, Велинград и Батак. Там е и директорът на Регионалната дирекция Пожарна безопасност и защита на населението в Пазарджик комисар Ангел Ангелов. В гасенето участват също горски служители и местни хора. Силният страничен вятър затруднява работата на огнеборците. Фронтът на огнената стихия се вижда и от автомагистрала Тракия.

По искане на ОДМВР-Пазарджик в късния следобед в гасенето се включи вертолет с екипаж от 24-а авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили (ВВС). Хеликоптер Ми-17 излетя от авиобазата в 17:14 часа. Екипажът ще помага на огнеборците за потушаването на пожара чрез обливане на засегнатия район с вода от въздуха, посредством системата за пожарогасене "bambi bucket", съобщиха от  Министерството на отбраната.