В момента младият мъж, който от дете е в този бизнес, е с мярка 30-дневен арест. Баща му Димчо Филевски е в шок.
“Съсипан съм. Как да не съм - толкова свястно дете е, не че ми е син. Всичко е Божия грешка. Сотир 10 години се занимава с кораби. От малък е край езерото. Той не е виновен, че кърмата е заяла. Божия грешка е. Можеше на всеки кораб от езерото да се случи. Такъв страшен инцидент! През цялото време е вадел хора. Полицията го е прибрала от болницата. Бил е много зле. Аз научавам новините от телевизията. Не сме го виждали детето.Строшен съм! Никой не сака смъртта на другите. Бог да ни е на помощ!”, казва през сълзи Филевски, цитиран от БЛИЦ.
Че синът му се е опитал да спаси колкото се може повече хора свидетелства и Зоран Гилевски - собственик на кораба “Александрия”, който пръв се е отзовал на помощ: “Бяхме на 500 метра, когато видяхме, че “Илинден” започна да потъва. Тогава ни се обади морякът от злополучния кораб направо от водата и каза, че са потопени. Дадохме максимална скорост и за 5 минути бяхме при потъналия кораб. Веднага извадихме нашите спасителни жилетки. Предупредих нашите пасажери да седнат и да не стоят прави, за да не стане някакъв друг инцидент. Помолих обаче тези, които могат да плуват, да ни помогнат”, разказа Гилевски.
Днес в 10 часа в читалището в Пирдоп ще бъде поклонението за 15-те жертви на трагичния инцидент от Охридското езеро. Телата на загиналите бяха пренесени с военен самолет предишната нощ.
Специален екип от водолази от Охрид направи нови подводни снимки на кораба „Илинден”, предаде македонската телевизия А1. Новото заснемане бе по искане на комисията, работеща по установяване на причините за трагедията, която имаше забележки към качеството на видеозаписите от кораба, които били неизползваеми. Корпусът на „Илинден”, който потъна в Охридското езеро, е цял и не са нанесени щети, съобщи телевизията, като се позовава на неназовани източници от разследването. Въпреки че подводните снимки са били мътни заради водата, не били установени щети върху кораба. От снимките било установено, че преди потъването капитанът е успял да изключи двигателя. Очаква се корабът да бъде заснет от десет метри далечина. Досегашните снимки показвали само детайли от кораба. Все още се търси и корабният дневник, където трябва да се записани последните забележки на капитана.

Вижте кораба преди потъването