Към момента в цялата страна все още населените места с проблеми в електроснабдяването са около 590, обяви министърът на енергетиката Румен Радев в предаването "Още от деня" по БНТ, като цитира информация към късния следобед днес.

Според него ситуацията в голяма степен е подобрена, но все още има критични положения.

Министърът съобщи, че на територията на "Електроразпределителни мрежи Запад" 276 населени места са с проблеми. Там се работи по повредени 1080 трафопоста, допълни Радев. "Конкретно за този регион повредените бяха 7668, остана 1/6 от тях", коментира той.

На територията на "Електроразпределение Юг" са установени аварии в 493 трафопоста, към момента останалите повреди са в 17, посочи още енергийният министър.

За "Електроразпределение Север" Румен Радев каза, че от 2300 трафопоста, в 1181 все още има проблеми.

Действително имахме екстремна метеорологична обстановка, заяви министърът. По думите му прогнозите са нещо важно и ценно, но те не променят обстоятелствата. Този вид мокър обилен снеговалеж, макар и за сравнително кратък период от време, и при комбинация с вятър, доведе до изключително много паднали клони и дървета, коментира Радев и поясни, че именно това е повредило в голяма част мрежата на средно и ниско напрежение.

По отношение на мрежата на високо напрежение имахме засегнати 37 електропровода, в 20 подстанции, съобщи още министърът и припомни, че всички станции са захранени още вчера към 17:00 часа.

Министър Радев обърна внимание, че над 2000 души работят на терен за отстраняване на авариите в страната.

"Разбираем е гневът на хората. Екипите правят всичко възможно. Аварийните екипи бяха дублирани, достъпът до авариралите обекти беше невъзможен, не поради липса на високопроходима техника. Има непосредствена близост до електропроводите на дървета. Нямам как доброволци да отстраняват проблеми по електропреносната и електроразпределителната мрежа. При такъв тип условия трябва да има подкрепа и от останалите служби", каза още Румен Радев и изрази надежда към 19:00 ч. да има подобрение на обстановката.

Снимка: БТА

Най-тежка продължава да бъде ситуацията в област Разград, където е ограничено движението по пътната мрежа за всички моторни превозни средства (МПС), коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков пред NOVA.

Той посочи, че в област Разград, след почистване на някои от пътищата, са се образували допълнителни преспи от над два метра. В разградска област в момента работят непрекъснато на терен 35 снегорина, коментира министър Цеков.

Междувременно и утре ще има десетки училища, които няма да отворят. В 55 училища в седем области на България вторник (28 ноември) ще бъде неучебен ден заради усложнената обстановка - непроходими пътища, липса на ток, прекъснат интернет, скъсани жици и други. В други 17 училища е обявено обучение от разстояние в електронна среда, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Въвелите онлайн обучение училища са на територията на област Добрич - в общините Балчик, Тервел и Крушари. В други 13 образователни институции в областта е обявен неучебен ден.

Зимата в Добрич

Снимка: БТА

Общо 13 училища остават затворени в област Търговище утре. Те са в общините Омуртаг, Антоново и Опака. В област Разград неучебен ден е обявен в 11 училища в общините Кубрат и Завет. Общо 10 са затворените училища в Ловешка област. Те са в областния център Ловеч и в общините Луковит и Угърчин.

В област Видин неучебен ден е обявен в две училища - в Чупрене и Горни Лом. Едно затворено училище има в град Враца, както и в село Порой, община Поморие. В София-град един Център за специална образователна подкрепа преминава към онлайн обучение, съобщават от МОН.

Пожарникари в пловдив се отзоваха по сигнал за паднало дърво

Снимка: БТА