Български политици изразиха съболезнования за разрушителното земетресение в Турция и Сирия. 

Мощното земетресение стана близо до южния турски град Газиантеп рано тази сутрин, предадоха световните агенции. Последваха серия от силни трусове. По последни данни загиналите в Турция са 1498, а ранените 8533. В страната са разрушени 2824 сгради. В Сирия са загинали 430 души, има над 1300 ранени.

"Съболезнования на семействата и близките на загиналите при опустошителните земетресения в Турция и Сирия. Пожелавам бързо възстановяване на пострадалите и много сили на участващите в спасителните операции", написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Дълбоки съболезнования за близките на загиналите в земетресението в Турция", написа съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков във фейсбук.

"В моменти на скръб като този остава само надеждата, че повече хора ще оцелеят, че ще могат да се погрижат за децата и възрастните. Мислите ни са с хората в Турция и Сирия", се посочва в поста.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ също изказа съболезнования на семействата на загиналите.

От името на ДПС и от свое име изказвам нашите искрени съболезнования на семействата на загиналите в силното земетресение в Турция. Изразяваме своята съпричастност към близките на пострадалите и целия народ на Турция. Това посочва в пост във фейсбук председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

В този момент нашите мисли и молитви са за бързото възстановяване на ранените и пострадалите, се посочва в поста.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази съболезнования за жертвите на земетресенията в Турция и Сирия, съобщиха от пресцентъра на партията.

Нинова изпрати съболезнователни писма до посланика на Република Турция в България Айлин Секизкьок и до шарже д"афер в Посолството на Сирийската арабска република Орас Махмуд по повод катастрофалните земетресения на територията на двете държави.

"Нашето съчувствие е към семействата на жертвите. Пожелаваме бързо възстановяване на ранените и всички пострадали", пише Нинова до ръководителите на дипломатическите мисии.

"Поднасяме искрени съболезнования на гражданите на Турция и Сирия за хилядите, загинали след опустошителните земетресения, разтърсили региона". Това се казва в публикация на профила на "Демократична България" във фейсбук.

Мислите и молитвите ни остават с близките и семействата на жертвите, пишат от политическата формация.

Припомняме, че още сутринта президентът Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до своя турски колега президента Реджеп Тайип Ердоган, в което изрази съболезнования на семействата и близките на жертвите при тежкото земетресение в Турция.