Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски е провел разговор с изпълнителния директор на веригата за детски стоки "Хиполенд" Мариан Колев във връзка с проверката в складове на компанията, съобщиха от Министерство на вътрешните работи.

От там уточниха, че инспекцията е във връзка с изпълнение на планови мероприятия на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГД "Борба с организираната престъпност" и е извършена от екипи на Икономическа полиция и Националната агенция по приходите.

Министър Терзийски е уверил Мариан Колев, че действията на екипите на Междуведомствения център се основават единствено и само на законовите основания за нейното извършване, след което проверката е преустановена.

Мероприятията са за противодействие на некоректни търговски практики и закононарушения при внос и търговия с карго стоки, като същите се планират и извършват на основата на анализ на риска и на предварително постъпили сигнали за некоректни практики.

Само за периода от 28 август до днес съвместните екипи на Междуведомствения център са извършили 14 такива проверки в складовете на различни търговски дружества, допълват от МВР.

Изпълнителният директор на "Хиполенд" Мариан Колев заяви, че "Империята отвръща на удара" и това са действия срещу него, защото си позволява да надига глас заради насилието срещу протестиращите по време на демонстрациите на 2 септември.

"Данъчните инспектори си проверяваха фактури и друга документация, а от Икономическа полиция провериха склада ни, който е под митнически контрол", коментира лаконично Колев.

Преди 2 дни той публикува отворено писмо на официалния профил на фирмата с позиция за 17-годишния му син, който е пострадал, след като е бил напръскан със сълзотворен спрей на протеста пред Народното събрание. В него Колев твърди, че срещу младежа е използвано "химическо оръжие, което може да доведе до трайни увреждания".

Искам да изразя пред всички вас моята огромна лична "благодарност" към полицая, който днес на протеста в центъра на София, лично напръска в лицето от 20 см разстояние 17-годишния ми син, дошъл заедно с още над 20 000 свободни граждани от всички възрасти, да изрази открито и като свободен европеец своята гражданска позиция", написа тогава шефът на "Хиполенд".