Комисията остава твърдо за едномесечното отчитане, каза председателят на ДКЕВР проф. Константин Шушулов. По думите му такива са нагласите и на новото ръководство на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, предаде "Фокус". Ако решението на ДКЕВР не се спази, може да се стигне до крайни мерки, каквато е отнемане на лицензията например. Добре е да не се стига до тази крайна мярка, защото това крие „подводни камъни” - някой трябва да поеме от същия ден на отнемане на лиценза електроснабдяването в Западна България, коментира Шушулов.  Според него вече би трябвало от 1 август ЧЕЗ да минават на едномесечно отчитане. Той обаче не коментира защо това не е станало от първи юли, както бе обявено по-рано.
"Няма как да започнем процеса преди 1 септември поради чисто технически причини", каза регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Любош Павлас, цитиран от "Сега". Според Павлас връщането на ежемесечно отчитане щяло да стане постепенно рамките на 15 седмици, което означава, че някои клиенти на компанията ще получават тримесечните сметки чак до средата на декември.
Проблемът бил в това, че компанията се нуждаела от 14 млн. лв. за нови автомобили, техника и софтуер само за да започне процеса. Други 10 млн. лв. били за "оперативни разходи", за заплати на 450 нови служители, гориво и разпращане на месечни фактури. Той не можа да обясни защо тези пари не са осигурени, въпреки че натискът да прекрати порочната практика на тримесечното засичане на измерителните уреди е от над една година, а поне три пъти досега бяха поставяни крайни срокове да я прекрати.