"Автомагистрали" ЕАД има капацитета и ресурса да изгради автомагистрала "Хемус" . Това е казала министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на заседание на парламентарната комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, съобщиха от МРРБ.

Регионалният министър е била категорична, че дружеството няма сключени договори и рамкови споразумения с частни фирми за изграждане на АМ "Хемус". "Имаме решение на правителството, с което бяха предоставени 1,350 млрд.лв., целеви средства за строежа на 134 км от АМ "Хемус". Тези средства са в специална сметка на МРРБ, като ще се изразходват само и единствено за строителството на магистралата, която е най-важният проект за Северна България", е уверила пред депутатите регионалният министър.

Аврамова е коментирала, че държавата трябва да има силно строително дружество с капацитет, което да заеме позиции в строителния бранш по примера на държави в ЕС, чийто държавни и общински дружества, оперират в частния и публичен сектор. 

По време на заседанието председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов е съобщил, че предсрочно, със седем месеца, ще приключи изготвянето на техническите проекти за строителството на АМ "Хемус" в участъка между Боаза и разклона за пътя Плевен-Ловеч. 

Няма забавяне в процедурите за строителството на магистрала Видин-Враца и четириленство скоростен път от Мездра до Ботевград, е информирала още министър Петя Аврамова. За участъка между Мездра-Ботевград до крайния срок за подаване на оферти е подадена една жалба за един от лотовете, но днес с решеше на КЗК, жалбата е отхвърлена и предстои отваряне на офертите. Паралелно с това се проектира и нов четирилентов обходен път на Враца, чието изграждане да е успоредно с магистралата. В началото на лятото приключва и рехабилитацията на пътя през прохода "Петрохан", допълниха от регионалното министерство. 

Министър Аврамова е съобщила още, че следващата седмица ще бъде представен докладът на Световна банка за тарифирането с тол такса на тежкотоварните превозни средства от 16 август. Таксите ще бъдат обсъдени с всички заинтересовани страни - автобусни превозвачи, собственици на транспортни фирми и др. структури, за да се избере най-целесъобразния модел за заплащане. Тя е допълнила, че голяма част от дефектите, проявени при старта на е-винетките, вече са отстранени.