На 5 март българският контролен орган изпрати в Германия 100 проби, които трябва да бъдат изследвани до края на март, след разразилия се в Европа скандал с употреба на конско вместо телешко месо в месни продукти.

В края на февруари пък след сигнал на Еврокомисията, в магазин от голяма търговска верига у нас бяха открити и иззети 86 килограма лазаня „Болонезе“ със съмнение за конско месо в нея. Две проби от нея бяха предадени за изследване в лаборатория в Берлин, а резултатите доказаха наличие на конско месо в продукта с етикет, че е с телешко.

Сега положителните проби от немската лаборатория се отнасят за четири продукта от две наши месопреработвателни предприятия. От Агенцията по храните обаче проверяват и доставчиците на суровините, за да се установи нарушителят.

Продуктите не са опасни за човешка консумация, но въпреки това, всички налични партиди се изтеглят от пазара, тъй като подвеждат потребителя. От агенцията  подготвят и информационна нотификация до страните членки на ЕС.

Само преди година край ямболското село Дражево бяха открити кости от десетки коне и магарета. Тогава д-р Стоян Колев от Областната дирекция по безопасност на храните заяви, че става дума за кланичен добив, което е криминално деяние, тъй като на територията на Ямбол и Сливен няма регламентирана кланица за клане на еднокопитни животни.

"От тези животни към пазара е тръгнало над 2 тона месо. Вместо салам с телешко, ядем с конско и магарешко, проблемът е много сериозен", коментира тогава експертът.