Работата от вкъщи размива границата между професионалното и личното време. Директивата за правото на откъсване от работната среда не трябва да се отлага, заявяват от Европейската конфедерация на профсъюзите. Позицията на ЕКП се подкрепя и от КНСБ, като оттам са изпратили вчера писмо до българските представители в Европейския парламент заради разглеждането на доклад с препоръки към Комисията за директива относно правото на изключване от работната среда, съобщават от КНСБ.

Европейският парламент призна вчера правото на изключване на трудещите се след края на работния ден и призова за последващи действия, за да се превърне то в реалност за работещите хора в ЕС. Предстои Европейската комисия да изготви директивата за това. Тя е изключително важна на фона на принудителната работа от вкъщи за милиони хора заради пандемията от ковид. Работата от вкъщи размива границата между професионалното и личното време, посочват синдикатите.

Промяната е спешна и трябва да се случи сега, призоваха от ЕКП по повод на приетия текст от парламента, който предвижда отлагане на законодателството с три години. Аргументът за предложеното отлагане е Рамковото споразумение за дигитализация на европейските социални партньори, което включвало договорености за свързване и изключване. "Рамковото споразумение предвижда социалните партньори да предприемат мерки за изпълнение в рамките на следващите три години и че законодателното предложение преди края на този период на изпълнение би пренебрегнало ролята на социалните партньори, установена в Договора за функционирането на ЕС", се посочва в доклада. От ЕКП са категорични, че парламентът няма мандат да тълкува споразуменията на социалните партньори, и призовават ЕК да игнорира препоръката за отлагане.

Проучването на условията на труд за ЕС за 2019 г. показва, че за хората, които редовно работят от вкъщи, е шест пъти по-вероятно да работят и в часовете, отредени за свободно време, и да имат сериозни проблеми със съня.

Целта на директивата е да се очертаят минималните стандарти и условия, за да се гарантира, че работниците могат да упражняват ефективно правото да прекратят връзката с трудовите си ангажименти след работно време и да регулират използването на телефон, имейл и други цифрови инструменти. Проблемът е особено остър на фона на ковидкризата, довела до прехвърляне на много от работните места в дома, се посочва в становището на ЕКП.