Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, заедно с премиера на Хърватия Андрей Пленкович като председател на Съвета на ЕС, приеха мерки за работата на институциите на Общността в условията на епидемия, предава БТА.

Предвижда се Съветът на ЕС да заседава по най-важните въпроси, но останалите заседания да бъдат отменени или пренасрочени. В някои случаи министрите от ЕС ще заседават с видеоконферентна връзка и когато е възможно, ще приемат решения "на подпис".

До края на март Съветът на ЕС съобщава, че ще има четири присъствени заседания. Засега се запазва намерението на 26-27 март в Брюксел да заседават държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС, както предвижда обичайният календар на събитията за годината.

ЕС трябва да остане способен да взима решения, за да бъдат осигурени действията срещу разпространението на болестта Ковид-19, се посочва в съобщението. Същевременно е необходимо работата на институциите да бъде съобразена с днешната обстановка и с нуждата да се ограничи възможно най-много разпространението на заразата, допълва Съветът на ЕС.

Европейската комисия съобщи, че от 16 март всички нейни служители ще работят от домовете си, освен онези, чието присъствие в офисите е крайно необходимо. От същата дата ще спре работата на училищата и детските градини, посещавани от децата на служителите на комисията.

В сградите на ЕК влизането на външни посетители ще бъде крайно ограничено. Служителите ще бъдат изпращани в командировки, само когато не е възможно задачите да бъдат решени с видеовръзка.

По-рано тази седмица Европейският парламент реши да отмени до май сесиите си в Страсбург и пренасочи заседанията за Брюксел. Влизането на външни посетители в сградите на ЕП също бе крайно ограничено.

Министерството на здравеопазването на Гърция съобщи, че нощни клубове, фитнес зали, кина и театри ще бъдат затворени за две седмици като предпазна мярка за предотвратяване на разпространението на коронавируса, съобщи Ройтерс. Досега в Гърция са регистрирани 117 случаи на коронавирус, предаде АНА-МПА.

В същото време Нидерландия забрани събитията с повече от 100 участници в отговор на епидемията от коронавируса и препоръча на хората с респираторни симптоми да си останат у дома, предаде Ройтерс.

Премиерът Марк Рюте заяви, че хората, които могат да работят от вкъщи, трябва да го направят и препоръча на компаниите ротация на служителите с цел да намалят риска от инфекции. Мерките ще останат в сила поне до 31 март.

По думите му обаче засега училищата остават отворени.

"Затварянето на училищата би допринесло много малко за справяне с кризата", добави Рюте, тъй като нивата на инфекциите в образователната система досега са ниски.

Нужен е балансиран подход, който да минимизира смущенията в обществения живот, като същевременно намали риска за уязвимите групи, заяви премиерът.

"Важна част от поетапния подход е да предотвратим такъв пик в инфекциите, в резултат от който болниците ни биха се оказали претоварени", добави той.

Засилените превантивни мерки бяха обявени във "възможен повтратен момент" в епидемията от Ковид-19 в Нидерландия, каза Яп ван Дисел, ръководител на националния Център за контрол и превенция на заболяванията.

По думите му затрудненията за проследяване на произхода на вируса в случаите в провинция Норд Брабант, както и на някои в Амстердам и Ротердам, налагат да се препоръчат допълнителни мерки.

"Така че сме стигнали до момента, когато, в някои части на Нидерландия, особено в Брабант, преминаваме от фаза на сдържане към фаза на смекчаване на въздействието, каза той.

Мерките означават отменяне на стотици концерти, театрални спектакли, спортни събития и събирания на други обществени места в 17-милионната страна. На възрастните се препоръчва да избягват групите и обществения транспорт. Университетите бяха посъветвани да провеждат учебните занятия онлайн, когато е възможно, а медицинските лица бяха инструктирани да не пътуват в чужбина.