Договор, който гарантира необходимите количества природен газ за столичната "Топлофикация" през цялата 2023 г., подписаха днес общинското дружество и "Булгаргаз".

"Важно е да получим гаранция, че цената на газа ще остане поносима", заяви пред журналисти след подписването на договора председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

"Поскъпването с над 40% от юли, което бе прокарано от предходния председател на КЕВР, всъщност тепърва ще се усеща от софиянци. Затова ние настояваме пред държавата да се въведат компесаторни механизми, каквито има за електрическата енергия, за горивата с 25 стотинки за литър. За да не бъде поскъпването за сметка на хората", посочи Георгиев.

Друг резултат от дейността на работната група, която се занимава с модернизирането на софийската "Топлофикация", са изготвените договори за прихващане на дълг в размер на над 680 милиона лева, които дружеството дължи на Българския енергиен холдинг и на "Булгаргаз", и които по думите на Георгиев има да получава от държавата като компенсации.

"Важно е да има диалог с държавата, тъй като бездействието на предишното правителство струва на софиянци 480 милиона лева - това е поскъпването на природния газ от септември миналата година до днес, който остана некомпенсиран по никакъв начин", припомни председателят на Столичния общински съвет.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов от своя страна посочи, че крайната цел на дейността на работната група е модернизация, внедряване на нови технологии и подобряване на ефективността на "Топлофикация - София".

"В момента сме фокусирани върху спешните мерки, свързани с прихващането на задължения и решаването на проблеми с паричния поток. Основната цел е това да се превърне в дружество, което може да работи самостоятелно, без постоянна необходимост от помощи, да осигури топлинна енергия на оптимална цена и да функционира на пазарен принцип", допълни Христов.