Почти толкова са и моторните превозни средства – 150 000 са регистрираните в Бургас автомобили, 30 000 са колите на лизинг и около 30 000 са тези с външна регистрация.
"Единственият начин за трайното разрешаване на проблема се състои в изграждането на подземни паркинги. Затова общината ще разчита на публично-частните партньорства, като с предимство ще бъдат бургаските фирми”, кметът Димитър Николов на кръгла маса "Инвестиционни проекти в община Бургас”.
На срещата стана ясно, че вече е открита процедурата за проектиране и скоро ще започне строителството на първите три подземни паркинга – на площад „Св.Св. Кирил и Методий“, в ж.к. „Лазур“ до бл.77 и в ж.к. „Зорница“ бл.47. Техният общ капацитет ще бъде около 1000 автомобила. Подземният паркинг на площад „Кирил и Методий” ще бъде на 3 нива с обща разгърната площ 13 400 кв.м., а другите два – на 2 нива, съответно на площ от 7 000 кв.м. и 5 400 кв.м.
И трите подземни паркинга ще разполагат с асансьори за инвалиди и санитарни възли, а района отгоре ще бъде благоустроен с ново осветление и зелени площи. По време на кръглата маса беше разгледан и въпросът за изграждането на нов плувен комплекс (виж линка).