Вече е изграден кейовият фронт на рибарското пристанище. Основата му е заскалена с половин тонни каменни блокове.

Шпунтовата стена е изпълнена на 90 процента - остават още 100 метра откъм дълбоката част. Тя се състои от 2000 едри елемента, наречени шпунтови секции. В източния край на пристанището са монтирани необходимите водообменници.

Работата продължава с полагането на настилка от бетон, строителство на вълнобойни стени и нареждане на нови тетраподи.

По проекта ще бъдат изградени още обслужваща пристанищна сграда и паркинг. Непосредствено до тях ще е покритото тържище за първа продажба на улова с 20 броя маси.

В западния край на пристанището е предвиден хелинг, осигуряващ пускането на вода и ваденето на плавателните съдове.

За ремонтната дейност е проектирана открита площадка, разположена непосредствено до хелинга. В зоните за акостиране и швартоване на плавателни съдове ще има колонки за електрозахранване и водоснабдяване.

В момента лодките на сарафовските рибари са преместени на временен кей в непосредствена близост до строителния обект. За неговото изграждане бяха осигурени 300 кубика насипен материал.

Строителството на рибарско пристанище Сарафово е по оперативна програма "Рибарство". За неговото изпълнение Община Бургас спечели 10 милиона лева. По проекта пристанището ще има капацитет от 104 места за плавателни съдове до 8 метра и 6 места за кораби до 20 метра.

Чрез изграждането на рибна борса ще бъде дадена възможност на рибарите за директна продажба на улова. Същевременно крайният потребител ще може да се снабди с риба от първа ръка, без участието на прекупвачи, което е своеобразен регулатор за пазара на риба в града.

"В график сме. Рибарското пристанище в Сарафово ще е готово през месец септември", заяви кметът Димитър Николов.