Това заяви пред журналисти българският министър-председател Сергей Станишев, който участва в извънредния Съвет, свикан спешно от френското председателство на Европейския съюз след избухването на руско-грузинската криза.
Едното предложение е да се определи специален пратеник на ЕСза Грузия, второто - в Грузия да бъде изпратена мисия по линия на общата европейска политика в сигурността и отбраната, която да уточнява условията за засилено присъствие на Европейския съюз в страната. Двете предложения са залегнали в заключенията, приети от извънредния Съвет, свикан от френското председателство.
На 15 септември ще има среща на министрите на външните работи на страните от Европейския съюз, които ще обсъдят конкретното изпълнение на тези предложения, заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин, който също участва в днешната среща.
На форума на Европейския съюз бе решено на 8 септември за Москва да заминат ротационният председател на съюза - президентът на Франция Никола Саркози, и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Те са натоварени да заявят пред ръководството на Русия, че ако до 15 септември намиращите се руски части в "буферни зони" в Грузия не бъдат изтеглени, предстоящите преговори за стратегическо партньорство между Европейския съюз и Русия ще бъдат отложени.
Участниците в срещата застанаха категорично на позицията, че признаването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия от Русия е неприемливо за Европейския съюз и че призоваха другите страни да не следват руския пример, каза българският премиер.
Френският президент Никола Саркози потвърди, че ЕС отлага преговорите за партньорство с Русия, насрочени за 15 септември в Брюксел, докато Русия изтегли войските си в Грузия на позициите от преди конфликта на 7 август, предаде Асошиейтед прес. Той каза, че лидерите на ЕС са постигнали сравнително лесно съгласие за политиката към Русия. "Осъждаме категорично прекомерната реакция на руснаците. Ние, европейците осъзнаваме нашата отговорност за поддържане на диалога с нашите руски съседи", продължи френският президент. Той подчерта, че освен отлагането на преговорите, срещу Русия засега няма да бъдат налагани никакви санкции. "Нека не започваме студена война просто така, нека не показваме бицепси, нека не демонстрираме сила и не се самоизтъкваме, санкции и контрасанкции не са нужни на никого", каза Саркози. "Ако настъпи моментът за това, аз ще поема своята отговорност, но моментът не е настъпил", добави той.
След решенията на Европейския съвет Москва веднага съобщи, че руския президент Дмитрий Медведев ще се срещне с държавния глава на Франция Никола Саркози на 8 септември в Москва. Постоянният представител на страната в ЕС Владимир Чижов заяви, че решението на срещата на върха на ЕС за преустановяване на преговорите с Москва по бъдещото споразумение за партньорство е некоректно."Това не е правилният, а бих казал некоректен политически сигнал и то не правилно адресирано", каза Чижов пред "Интерфакс". "Колкото до решението на ЕС да се преустановят преговорите по процеса за бъдещо споразумение с Русия, то може би на моите колеги им трябва време да се подготвят за преговори и те изкуствено свързват това с изтеглянето на военните части, без впрочем да се указва точно за какви части става въпрос", заяви той.
Вижте снимки на лидерите от ЕС от пресконференията им в Брюксел