Това заяви сръбският външен министър Вук Йеремич, предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС. Арестът на Караджич дойде в навечерието на срещата на външните министри от Европейския съюз (ЕС), които трябва да дискутират отношенията на съюза със страните от Западните Балкани. Преди около три-четири дни начело на тайните служби застана съвсем нов човек.
Това каза сръбският дипломат Радован Диклич, по повод ареста на Родаван Караджич в Белград.
„Това е жест към Европа. Новото сръбско правителство многократно повтори, че основен приоритет е приближаването и в крайна сметка присъединяването към ЕС. Условието бе да приключим работата си с Международния трибунал в Хага. Тоест да арестуваме и предадем Караджич, Младич и Горан Хаджич“, каза в заключение сръбският дипломат.
Обстановката в Белград след веста за ареста на Радован Караджич е спокойна и под контрол. Босненските мюсюлмани започнаха да празнуват при новината, че Караджич е арестуван.
Арестът на Радован Караджич беше потвърден от проевропейския сръбски президент Борис Тадич и от Международния наказателен трибунал в Хага. Изненадващото задържане на лидера на босненските сърби бе обграден от пълна тайна, така че не се знаят много детайли около залавянето му. В началото на тази година Караджич се укривал в Черна гора. Това твърди електронното издание Pres, като се позовава на източници от сръбската полиция. През последните 12 месеца с помощта на влиятелни приятели Радован Караджич е пребивавал освен в Черна Гора още и в Република Сръбска и България, пише още изданието. Според Press Караджич е летувал с фалшив паспорт в тези държави. Няма данни Радован Караджич да се е укривал в България. Това каза в София главният секретар на МВР Павлин Димитров, и допълни, че ако Караджич се е укривал в България, то това със сигурност е щяло да се разбере. При задържането си Радован Караджич е имал чанта с дрехи за море, фалшиви документи, напълно променен външен вид, дълга боядисана коса и брада. Той е казал на полицаите, че отива на почивка в хърватски курорт. Караджич работел в клиника под фалшивото име Драган Дабич, съобщи сръбският министър на сътрудничеството с Международния трибунал в Хага Расим Ляич, цитиран от АФП.
Арестуваният Радован Караджич ще бъде предаден на Трибунала в Хага. Караджич бе един от най-издирваните хора в света. Той има две обвинения в геноцид: за 43-месечната обсада на Сараево, отнела живота на 12 000 души, и за организирането на масовото убийство на 8000 мюсюлмани през 1995 г. в Сребреница, най-варварският акт в Европа след Втората световна война.
Вижте снимки