Конфликтът възникна, след като фермерите решиха да затворят международния път със селскостопанска техника, леки автомобили и микробуси. Това обаче не беше позволено от полицаите, които следяха за реда по време на протеста, предаде Дарик. Община Гоце Делчев разреши на фермерите да проведат мирен протест, но не и да блокират пътя.
Въпреки това животновъди от Гоцеделчевско, в знак на несъгласие с държавната политика, изляха десетки литри мляко на пътя. Протестите ще продължат и през следващите дни, обявиха от инициативния им комитет.
Протестиращите фермери в Кърджали първоначално отказаха срещата с министъра на земеделието Валери Цветанов, насрочена за 18.00 часа.
"Няма какво да си кажем с министъра. Каквото сме имали да кажем, сме го дали в писмен вид. То трябва само да бъде изпълнено. Вече осми месец стачкуваме”, каза председателят на Асоциацията на млекопроизводителите в България Андриан Цаконски по БНР.
В крайна сметка фермерите се видяха с министъра, но само за да му заявят, че протестите продължават. Валери Цветанов закъсня с един час за срещата с един час, съобщи БТА. След 80 минути тя бе прекратена от Бойко Синапов, който обвини министъра и екипа му, че нямат решения на основните искания на фермерите - изплащане на субсидиите за пасищата и предаденото краве мляко след февруари тази година, държавни механизми срещу вноса на евтино месо от Румъния.
Валери Цветанов, който днес отбелязва 100 дни от встъпването си на този пост, успя да отговори конкретно само на един от въпросите. Този за декларираните от фермерите пасища, при които на различни места в страната има разминавания в подадените данни. От 1 август той е назначил нова проверка, която да мери парче по парче. Първо тя започва в Кърджалийско и след седмица отново ще съм тук с резултатите, увери той.
Вече девети ден животновъди от цяла Кърджалийска област протестират на разклона между Момчилград, Кърджали и Джебел. Започваме единни безсрочни стачни действия от следващата седмица, обяви Бойко Синапов, председател на стачния комитет на овцевъдите от Източните Родопи и председател на овцевъдната кооперация "Родопски звън" в Кърджали. От следващата седмица ще блокираме пътя за неопределено време, каза Синапов. По думите му предстои да се направи график колко време ще бъде блокирано движението, като най-вероятно това ще стане в рамките на няколко часа. Очаква се към протестните действия да се включат и фермери от Стара Загора, Гоце Делчев, в Пловдив и Враца.
В събота фермери от Тервел ще излязат на протест. Възможно е отново да се колят животни, след като вече бяха заклани две телета. Ще бъде спряно движението между Силистра и Добрич. Предстои следваща седмица животновъди от цялата страна ще излязат на гражданско неподчинение, като ще се сформират палаткови лагери.
Национална стачка на млеко- и месопроизводителите се организира в сряда пред МЗХ, съобщи Христо Друмев - председател на Националната развъдна асоциация на млеко- и месопроизводителите. Подкрепяме безрезервно протестните действия на животновъдите от всички райони на страната, като изцяло заставаме зад техните искания, каза още Друмев, цитиран от БТА.
Вижте снимки от своеобразните протести