Това съобщиха от пресцентъра на Министрество на отбраната, цитирани от БТА. Разрешаването на случая със старши сержант Йордан Чапов, кадрови редник Димитрана Чапова и Георги Граматиков е било възможно в резултат на усилията на консулската служба и офиса на военния аташе в посолството на Република България в Република Гърция, се казва в съобщението. Предстои изясняване на фактите по случая.
Двамата български военнослужещи са съпрузи - Йордан и Димитрина Чапови, каза подп. Петьо Кирков, командир на 91-ви инженерен позиционен батальон в Пловдив, където служи Чапов. Двамата, заедно с още един българин, за който се твърди, че техен шофьор, са били задържани и осъдени по бързата процедура на 15 месеца затвор по обвинение, че са снимали гръцки военни обекти.
Подп. Кирков поясни, че Йордан Чапов е бил на мисия в Косово до юли 2008 г. и в момента ползва полагащият му се платен отпуск. Към момента старши сержантът не се е прибирал в поделението и командирът не го познава лично, тъй като самият той прие поста при последните назначения. Ако Йордан Чапов получи осъдителна присъда в Гърция, ще трябва да бъде уволнен от армията, тъй като такива са изискванията на българското законодателство.
Вижте снимки