Макълдауни получи най-високото държавно отличие за изключително големите й заслуги за развитието на българо-американските отношения и по повод окончателното й отпътуване от страната.
За тези 106 години дипломатически отношения днес сме на върха в отношенията със САЩ, не просто защото сме стратегически партньори, съюзници, а защото имаме диалог, какъвто никога не сме имали, посочи президентът Първанов. Отношенията между двете страни не би трябвало да се влияят от промените в управлението, от едни или други избори, трябва да има последователност, приемственост и трябва да бъдем истински съюзници, независимо от превратностите на времето, подчерта държавният глава.
Нанси Макълдауни влезе с "летящ" старт в посланическата длъжност у нас, свърши много работа, осъществи активни контакти и това е времето, в което също отбелязваме не просто активни политически контакти, но и прираст в икономически план и в духовните отношения, каза президентът.
Нанси Макълдауни се завръща във Вашинтгон, където ще заеме поста на първи заместник-помощник държавен секретар в Бюрото по европейските и евразийските въпроси в Държавния департамент. Тя беше посланик у нас една година. Очаква се Нанси Макълдауни да заеме новия пост в началото на есента.