Това предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА. Евакуацията започва в 8 часа местно време (13,00 часа по Гринуич). Първи ще трябва да напуснат домовете си жителите на западния бряг на града. После на обед (17,00 по Гринуич ) евакуацията ще продължи на източния бряг.
Досега Нейгин само беше призовал населението да напусне града. Очакваше се, че призивът му ще последват 30 000 души, като първите 2000 вече напуснаха града с влакове и автобуси. Сега Ню Орлиънс ще трябва да напуснат всичките му 239 124 жители. 700 автобуса и чартърни полети подпомагат евакуацията. Евакуация започна и на платформите за добив на нефт и природен газ в Мексиканския залив. Тревога е обявена и в цяла Луизиана, в Алабама, в част от Тексас и в Мисисипи.
Окото на урагана Густaв вече навлезе в Мексиканския залив, предаде Ройтерс, позовавайки се на Кубинския метеорологичен институт. Густав напусна Западна Куба където бушува с ветрове, чиито пориви на моменти достигат 340 км в час. Съпътстващите ветрове на Густав са от 240 км в час. Това го прави ураган от четвърта степен по скалата Сафир-Симпсън. Прогнозите са, че той би могъл да се засили и дори да достигне петата степен, започваща със съпътстващи ветрове от 249 км в час. Очаква се да връхлети САЩ в участъка между Североизточния ъгъл на Тексас и Западен Мисисипи, предаде Асошиейтед прес.
Точно преди три години и два дни ураганът Катрина наводни 80 процента от Ню Орлиънс, като помете защитните диги на града. Тогава Катрина удари Ню Орлиънс като ураган от трета степен, тоест с една степен по-малко от Густав сега.