Това е записано в законопроекта за промяна на Закона за политическите партии, внесен от депутатите от Коалиция за България в деловодството на Народното събрание, съобщи БГНЕС.
Увеличаване на субсидиите от държавния бюджет за партиите, предлагат още социалистическата партия, откъдето настояват до края на тази година прокуратурата да провери и да внесе в съда предложение за разпускане на партии-фантоми. Промените предвиждат партиите да създават публичен регистър, в който да се вписват лицата, направили дарение, декларациите за произхода на средствата, имената на социологическите, рекламните и ПР-агенциите, които подпомагат партията, номера на сметката, трите имена и адреса на членовете на партията, както и нейните териториални структури.
До 31 март всяка година партиите трябва да представят пред Сметната палата финансовия си отчет, както и декларация със списък на физическите лица, направили даренията. Политическите организации, които не са представили в срок финансовите си отчети, няма да участват в следващите избори.
Според промените членовете на всяка партия трябва да са не по-малко от 5 000, както и да не е провеждала предвидените в устава заседания на националните й ръководни органи повече от два последователни пъти. Няма да участват на избори партиите, които са получили по-малко от 1 процент от гласовете на избирателите в два последователни избора за национален и европейски парламент.
Вижте снимки как подготвят конгреса на Бузлуджа