Телевизионният канал се позова на учения Уилям Бойнтън от Университета на Аризона, ръководещ мисията от земята по откриване на следи от вода на Червената планета.
Учените и преди са имали косвени данни за наличие на вода на Марс, получени в резултат на изследвания със спътника "Марс-Одисей", а също така и в хода на наблюдение от самия "Феникс”, но сега за пръв път имахме възможност да я «пипнем и пробваме”, каза Бойнтън.
По думите му, в сряда "Феникс” е пратил събраните проби от марсианска почва в миниатюрна подвижна лаборатория.
"След провеждането на анализ бе потвърдено наличието на вода в марсианската почва”, подчерта ученият. Той също така добави, че «първите два опита за доставка на пробата от марсианска почва са се провалили, тъй като влажната почва е замръзнала в металната ръка на "Феникс”. "За да оставил проба в лабораторията, този път трябваше два дни да държим «на въздух” почвата, в резултат на което част от водата се изпари”, отбелязва ученият от Аризона. Във връзка с това американската космическа агенция НАСА продължава до 30 септември мисията "Феникс” на Марс. Първоначално тя трябваше да продължи 90 дни от датата на кацане на земния робот на Червената планета - 25 май.
Вижте снимки от повърхността на Марс