В момента съществува консенсус само за две от трите страни кандидатки - Хърватия и Албания, посочи говорителят, цитиран от БТА. Той отбеляза, че на този етап има единодушие, че Македония трябва да получи възможност колкото може по-скоро да започне преговори за присъединяване, но едва след като бъде решен в двустранен формат с Гърция спорът за името на бившата югославска република. НАТО няма отношение към този спор и затова организацията не може да се ангажира със срокове за предоставяне на покана, добави Апатурай.
Дискусията за присъединяването на Грузия и Украйна към Плана за действие за членство също продължава, заяви говорителят на НАТО. Той увери, че вратата на НАТО е отворена, включително и за тези две бивши съветски републики.
Никоя страна няма право на вето по въпросите на разширяването, заяви Апатурай, визирайки Русия. Той отбеляза, че Планът за действие за членство на Украйна и Грузия не е въпрос на "дали", а "кога".
Всъщност споровете в Букурещ се въртят около това дали НАТО да разшири границите си до самата Русия, или да запази стратегическия буфер, за който настоява Москва. Буш се опита да разсее опасенията на Москва, че НАТО се стреми да ограничи сферата на влияние на Русия, като напомни, че Студената война вече е в историята и че руснаците вече не са врагове на Запада. В индиректен коментар за предстоящата в края на седмицата среща с руския президент Путин в Сочи Буш заяви, че двете страни могат да постигнат безпрецедентно високо ниво на стратегическо сътрудничество в сферата на противоракетната отбрана и контрола над въоръженията.
В условията на тотални мерки за сигурност, заради които половината столица Букурещ е блокирана, полицията арестува 46 души, които се опитаха да организират антинатовска демонстрация.
Сесията на Северноатлантическия съвет с участието на държавни и правшителствени ръководители на 26-те страни от НАТО се провежда във втория ден на срещата. Преди началото се състоя церемония по награждаване на военнослужещи от НАТО, участвали в мисии на алианса. Сред отличените е старши-лейтенант Светлозар Христов - командир на рота в 61-ва Стрямска механизирана бригада, който е служил в командния състав на българския контингент в Афганистан.