Вече е определен теренът за защитените жилища с решението на общинския съвет там. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова по време на семинар в Пловдив, предаде “Фокус”. Вече е започнало извеждането на децата от Могилино и за всяко едно дете по индивидуален подход се намира подходящ дом или защитено жилище. Социалният министър допълни, че ще бъдат разкрити и девет нови домове за възрастни хора.
Продължава реформирането и преструктурирането на 105 институции за деца. Масларова посочи, че за всички деца от домовете, които ходят на училище, са увеличени джобните пари десетократно. На месец те получават по 30 лева, което прави по левче на ден.
По думите на Масларова директорите трябвало да следят много внимателно тези пари да не отиват за цигари, а за необходимите на децата нужди. “Не всички деца, които живеят със семействата си, имат по левче на ден”, посочи тя.
До 29 февруари ще бъде определен съставът на експертите от Агенцията за социално подпомагане, които ще съдействат на общините в реформата в домовете.
През тази година ще бъдат увеличени средствата за социални помощи с 14% и ще бъдат осигурени целеви средства за отопление за семействата с ниски доходи. 143 млн. лева ще бъдат осигурени за развитие на социални услуги, което 72% увеличение спрямо миналата година. Тогава парите са били в размер на 83 млн. лева. Министър Масларова подчерта, че средствата за социална интеграция на хора с увреждания ще бъдат увеличени с 12%. С 40% ще бъдат увеличени средствата за стимулиране на работодатели да наемат хора с увреждания. Министерството е поело ангажимент за ежегодно актуализиране на линията за бедност за страната, която през 2008 година е 166 лева.