Това съобщи БТА, като се позова на прокуратурата. Преди няколко дни при съвместна акция на прокуратурата, полицията и ДАНС на столичната аерогара бяха задържани Валентина Борисова от отдела за износ на митницата на летището, служителят от отдел "Сигурност" на аерогарата Тихомир Тодоров и двамата китайски граждани - Чън И и Джан Шуорон. Заедно с тях беше задържана и дежурният митнически инспектор Мариана Атанасова, която прокуратурата освободи от ареста след като направила признания.
Късно вечерта в петък Софийският градски съд (СГС) наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на Валентина Борисова, Тихомир Тодоров, Чън И и Джан Шуорон. В мотивите си да им наложи посочената мярка съдът посочи, че искането на прокуратурата е основателно, тъй като престъпленията, в които задържаните са обвинени, са с висока степен на обществена опасност. Според съда, двамата българи няма да се укрият, но може да извършат и други престъпления. Те са обвинени в нарушение на валутния закон и за действия като престъпна група. Борисова работи в отдела за износ на митницата на летището. Тодоров е служител по сигурността на аерогарата. Прокуратурата смята, че Чън И е изпълнявал ролята на посредник в дейността на канала, а като организатор е посочен Джан Шуорон.
Мариана Атанасова е с наложена мярка за неотклонение "подписка", тъй като е направила признания.
Близки на Чън И заявиха, че той е въвлечен в схемата заради роднинска вражда. Чън И коментира пред журналисти, че отдавна живее в България, но не пожела да отговаря на повече въпроси, тъй като не говори добре английски език. Всички останали задържани отказаха да отговарят на въпроси на журналисти.