Прокуратурата обвинява Методиев и Иво Ангелов в контрабанда на стоки за 3,5 млн. долара през ГКПП Кулата и ГКПП Калотина през 2002-2003 г. Според обвинението с контрабандата са нанесени щети на държавата за 1,5 млн. долара.
На днешното заседание прокуратурата заяви, че държи на разпита на неявилия се свидетел Лозан Николов, тъй като според данните на прокуратурата в негов камион са били намерени стоките, които не са били надлежно декларирани.
Престъплението, според обвинението, е извършено в съучастие с митничари от двата пункта, както и на водачи на ТИР-овете. Товарени са китайски стоки в Солун, камионите са влизали в България през Кулата и Калотина. На двата пункта обаче се изчаквало точно определена смяна служители, които са запечатвали ТИР-а с оловни пломби, без да проверяват стоката вътре в него. На път за вътрешна митница камионите са минавали през склад в Горни Богров, където китайските стоки се подменяли със строителни материали, за каквито били декларирани товарите по документи. Засечка с товарителниците в Гърция обаче е показала, че са внасяни обувки, чорапи и др. Чрез фалшиви фактури и товарителници за строителни материали са спестявани митата у нас и по този начин е била ощетявана държавата. Вижте снимки от днешното заседание