Указът за назначаването на Сертов е подписан от президент Георги Първанов. Сертов се назначава за срок от пет години, считано от 1 януари 2008 година. Досега той бе секретар на Съвета по сигурност към премиера. Назначаването му е координирано с нашите чуждестранни партньори, обясни Станишев. На въпрос дали няма да създаде някакви проблеми фактът, че Сертов е работил в Държавна сигурност, премиерът отговори, че в онези години той, както и 50% от служителите в сегашните служби са работили в ДС, но са били на ниски позиции. Освен това в България единствено за избора на СЕМ има лустрационен закон.
В избора на директора ДАНС не сме се ръководили от защитата на тясноведомствени интереси, което до голяма степен щеше да възпрепятства един, без съмнение, нужен на държавата процес, обясни вътрешният министър Румен Петков. По думите му изборът на Сертов е най-удачният в момента.
Предстои ни много отговорна работа в две основни посоки - първото е бързото структуриране на новата агенция, за да може тя в кратки срокове да заработи като единен организъм, и второто е - изграждане на ясни и точни механизми за координация с МВР, каза Петко Сертов. Тази координация е от изключително значение и с министър Петков ще обсъдим тези принципи и критерии, добави Сертов. Той ще предложи през януари за свои заместници главен комисар Иван Драшков, досегашен директор на национална служба "Сигурност", и бригаден генерал Николай Николов, досегашен началник на служба "Сигурност, военна полиция и контраразузнаване" в Министерство на отбраната. Те ще бъдат назначени до края на февруари.
Румен Петков уточни, че на 2 януари ще разговарят със Сертов за създаване на пълна координация между агенцията и структурите на МВР. Той добави, че ще направи предложение главен секретар на МВР да стане главен комисар Валентин Петров. Министърът каза още, че спешно трябва да се направят и промени в Закона за МВР. Петков уточни, че някои от дейностите на МВР и агенцията ще се припокриват, но това е необходимо както за борбата с корупцията и организираната престъпност, така и като принцип всяка структура да не счита себе си за единствена. Агенцията ще играе превантивна и възпираща роля, но не бива да я претоварваме с очаквания за резултати, каза Петков.
Основната цел на новата агенция е борба с корупцията по високите етажи на властта и укрепване на националната сигурност. "Българското ФБР" обединява досегашната Национална служба "Сигурност", военното контраразузнаване и финансовото разузнаване.
Петко Сертов e завършил икономика в УНСС и полицейска школа във Франция. Работил е в МВР, където става началник на служба "Международно сътрудничество". Той е бивш служител на отдел „Западна Европа" във Второ главно управление на Държавна сигурност (по думите му "кадрови офицер"). През 1991 г. е назначен в Националната служба за защита на конституцията и ЦСБОП, където работи до 1997 г. Специализира във Франция. През 2001 г. става експерт по сигурността към президента Георги Първанов. Сертов е член на Обществения съвет по евроинтеграция. През 2005 г. е назначен за секретар на Съвета по сигурност към Министерския съвет.