Така държавата, в лицето на Министерството на икономиката и енергетиката, запази 51 процента от акциите на панаира, а 49% останаха в дружество “Пълдин туринвест“, чиято собственост е смесена на бизнесмена Георги Гергов, изпълнителен директор на панаира, и община Пловдив, предаде БГНЕС.
От МИЕ мотивираха категоричния отказ за вдигане на капитала с противоречие с приетата през миналата година Стратегия за развитие на Пловдивския панаир, която предвижда собствеността на панаира да бъде преобладаващо публична.
След като Гергов апортира в “Пълдин туринвест” фамилния хотел “Санкт Петербург”, делът на общината падна до "санитарния" минимум, гласуван от Общинския съвет – 25% от акциите.
На днешното акционерно събрание бяха предложени няколко варианта за бъдещето на панаира. Единият е смесеното дружество “Пълдин туринвест“ да внесе 100 милиона евро за вдигане на капитала, но това на практика означава, че държавата ще остане с 10% от капитала. Според Гергов най-удачният начин е приватизация чрез борсата. Това може да стане като бъдат пуснати по 5% от акциите от държавния пакет и “Пълдин туринвест“ с минимална цена на акция от 40 лева. Листването обаче не може да стане без решение на Министерски съвет, защото панаирът е в забранителния списък за приватизация, а стратегията изключва падане на държавния дял под сегашните 51%, призна Гергов.
Предложен бе и вариант държавата да участва с апортна вноска в увеличението на капитала. Например - чрез земя в столицата за представителство на панаира.
На днешното събрание стана ясно още, че старият борд на панаира се запазва, а единствената промяна е, че се увеличава с още 1 член. Освободената като заместник-министър на икономиката Корнелия Нинова остава председател на директорския борд. Новият член в борда на директорите е „Старият Пловдив” АД, собственост на Гергов, предаде Дарик. Така държавата и смесеното дружество между общината и Гергов – „Пълдин туринвест”, стават с еднакъв брой представители в управителното тяло на панаира.
Вижте снимки от героите на панаира