Това съобщи д-р Анета Хубенова, началник на клиниката по детска токсикология в лечебното заведение, предаде БТА. Според лекарите малчуганите вече са чисти и няма проблем със здравето им. Общо 18 четиригодишни деца от детската градина бяха натровени с "Нефидипин", "Диазепам" и "Лексотан" на 28 ноември вечерта. От тях 14 бяха приети в детската токсикология в "Пирогов" заради медикаментозно натравяне, а състоянието на другите четири е позволявало да не бъдат оставяни под лекарско наблюдение в болницата. Още в четвъртък следобяд две от постъпилите в "Пирогов" деца бяха изписани, каза д-р Хубенова.
По обяд в петък в коридора на детската токсикология в "Пирогов" цареше оживление. Съвзели се от хапчетата, малките тичаха и играеха, докато родителите им подписваха немалкото документи, за да си ги приберат вкъщи. Според доктор Анета Хубенова, децата са били с различна степен на отравяне, което значи, че не са приели еднакви количества от лекарствата.
По случая Софийската районна прокуратура е образувала наказателно производство срещу неизвестен извършител. От събраните до момента данни най-вероятно е децата да са били без надзор поради небрежност, съобщиха от прокуратурата. До момента не са събрани доказателства за умисъл, инкриминира се и престъпната небрежност, наказанието е по-ниско – до 3 г. лишаване от свобода". Ако се докаже такава, прокуратурата веднага ще повдигне обвинения срещу някоя от възпитателките, съобщи прокурор Руси Алексиев. И обвинителите, както полицията потвърдиха, че персоналът не е дал смислени обяснения на случилото се.
До момента са разпитани родители, учителите и директорката на детската градина. Извършени са допълнителни огледи, при които са иззети материали. В контейнера на училището не са открити опаковки от трите вида лекарства, с които децата са се нагълтали. Разследването е установило, че таблетките не е могло да бъдат взети и от медицинския кабинет. В детската градина от няколко месеца няма медицински работник, но в кабинета има лекарства.