Имало е хакерска атака срещу сайта на МОН и теч на отговорите на матурите, но не от министерството. Това съобщи служебният образователен министър Галин Цоков на брифинг в Министерския съвет, след като журналист обяви, че е успял да си купи решенията на въпросите от зрелостния изпит и ги е получил 16 минути след началото на матурата.

"Тези 16 минути всъщност означават, че не е имало предварителен теч от МОН. Днешният изпит е организиран от близо 13 хиляди квестори, които след 8:30 часа са имали достъп до тази информация. Ние вече сезирахме ДАНС и полицията да се направи възможно най-щателно разследване за това откъде идва този теч, тъй като това се е случвало и предишни години", обясни Цоков. 

По думите му затова е направена матурата - на различни модули, от гледна точка на сигурността и да не се получават такива пробиви.

"В днешния ден имаше и хакерски атаки в цялото министерство. Някъде около 2 часа нямаше интернет, така че няма как да изтече от нас. Може би и заради това са забавени преводите на тези 39 милиона към университетите", подчерта още просветният министър и беше категоричен, че оттук нататък ще бъде направено всичко необходимо, за да се установи как се е получил този теч. 

Малко по-рано на сайта на МОН официално бяха публикувани както тестът на матурата, така и неговите отговори. 

Интерпретативно съчинение на тема "Цената на компромиса" в "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски или есето "Мълчанието - сила или безсилие" - това се падна на зрелостниците на 41-вия въпрос от държавния зрелостен изпит по български език и литература днес. Те имаха възможност да избират върху коя от темите да разсъждават.

Изпитният вариант беше генериран от 5 859 375 възможни комбинации тази сутрин в присъствието на заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова.