Това съобщиха инициаторите на организацията. Новото сдружение вече се е регистрирало в Софийски градски съд и за разлика от останалите инициативни комитети в Суходол е по-склонно да преговаря с общината при определени условия, предаде "Фокус".
Сред исканията на “Диалог за Суходол” са контрол върху обработката и складирането на отпадъци, включващ оторизирани лица от Суходол, които да имат постоянен достъп до депото в периода на експлоатация.
Освен това от сдружението настояват за обходен маршрут на боклукчийските камиони и гаранции, че сметището ще се рекултивира и няма да се използва повече след като приключи временната му експлоатация.
От сдружението искат още спиране на балирането в случай на отварянето на депото. Те настояват и за промени в градоустройствения план, които да гарантират вкарване в регулация на максимално възможна част от землището на Суходол, за да се гарантира компенсация на жителите. Настоява се и за средства за инфраструктура – изграждането на пет трафопоста, водоснабдителна и канализационна системи. Суходолци искат и изграждането на транспортна връзка със София през квартал “Горна баня” или “Овча купел”.
“Столична община винаги е била отворена за диалог с гражданите и можем само да приветстваме едно такова сдружение, което показва тенденция за решаване на проблема в Суходол", коментира за БГНЕС зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. Общината е готова да направи всичко възможност за постигане на консенсус, подчерта тя и припомни, че от кметството са заявили готовност за инвестиции в инфраструктурата, но посочи, че конкретни разговори в тази посока все още не са водени.