Той обясни, че традиционно от началото на септември всички хотели свалят цените, за да привлекат повече хора, съобщи "Фокус". Летният туристически сезон се очаква да приключи както обикновено към средата на октомври. Въпреки това туроператорите продължават записванията за почивка в България. По това време на сезона хората от третата възраст са традиционната част от потребителите, които хотелите се опитват да привлекат, обясни Иванов и добави, че в края на сезона намаляват и семейните туристи.
По думите на председателя на клуба като цяло България като дестинация за масов туризъм привлича по-бедните туристи. Това важи особено за курортите “Златни пясъци“, “Слънчев бряг“ и “Албена“. По-платежоспособните се насочват към обиколни турове на България.
Хотелите първа и втора линия край морето са с много висока заетост и много по-високи цени. Когато отчитаме приход от туристи, т.е. ръст на финансовите приходи не бива да забравяме, че има инфлация от миналата година“, коментира Илия Иванов. Той добави, че най-важният фактор e колко е средният приход на турист. Той се получава като цифрата на общите приходи се раздели на общия брой туристи. Предполагам, че средният приход на турист ще продължава да пада, както през последните няколко години. За 2005 г. той беше 400 евро, за 2006 г. - 387 евро, прогнозира Иванов.