Съпрузите на двете жени също са били екзекутирани. Двойките са били обвинени от ислямистите във "вещерство и магьосничество".

Това е първият документиран от нас случай на екзекуция на жени по този начин в Сирия, заяви за АФП директорът на Сирийската обсерватория Рами Абдел Рахман, предадоха БТА и БНР.

Миналата година групировката извърши екзекуция на защитничка на човешките права в иракския град Мосул. Активистката Самира Салех ал Нуеми си позволила да критикува джихадистите в социални мрежи. Тя била отвлечена и след седмица убита, но не обезглавена, а застреляна. 

Също миналата година бе съобщено, че един от главатарите на ИД - Абу Анас ал Либи, е заповядал да бъдат убити около 150 жени, сред тях бременни и непълнолетни, защото отказали да влязат в интимна връзка с бойците на групировката.

Отвличанията на млади жени е един от способите на "Ислямска държава" да попълва редиците си.

"Това е начинът, по който се привличат мъже: "ние имаме девици, за които може да се ожените", каза неотдавна специалният пратеник на ООН Зайнаб Бангура.

По данни на Обсерваторията „Ислямска държава“ е екзекутирала най-малко 3000 души в Сирия за годината, след като обяви ислямски „халифат“ в Сирия и Ирак. Близо 1800 от тях са били цивилни, включително 74 деца, допълва "Фокус".