Новината съобщи Асошиейтед прес, като се позова на мисията на ООН в страната, предаде БТА.

Самира Салих ан Нуайми била отвлечена от дома си в Мосул на 17 септември, след като постнала във Facebook публикации, критични към унищожаването на места за молитва от ислямистката групировка в северния иракски град.
Нуайми работела в подкрепа на правата на затворниците и бедните.

"Ислямска държава" превзе Мосул, втория по брой на населението иракски град, през юни.
Екстремистката групировка наложи в контролираните от нея райони в Сирия и Ирак строга версия на ислямското право, шериата.

Французинът, отвлечен в Алжир от групировка, свързана със сунитските джихадисти от "Ислямска държава", е бил обезглавен от своите похитители, стана ясно вчера. Екстремистите разпространиха видео с екзекуцията на 55-годишния Ерве Пиер Гурдел.

През последните седмици "Ислямска държава" показа във видеоклипове обезглавяванията на двамата отвлечени в Сирия американски журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф и на британския хуманитарен работник Дейвид Хейнс.

Министърът на здравеопазването на Либия съобщи, че в Бенгази са отвлечени украински лекар и неговата съпруга, предаде Франс прес.

Либийският министър каза, че това е безотговорен акт и призова похитителите да освободят двамата заложници. И двамата са украинци, и двамата работят в болница "Ал Хуари" в Бенгази.
Говорителят на болницата уточни за АФП, че е загубен контакт с двойката преди седмица.