Това сочат данните от нов доклад за групировката, цитирани от британският вестник "Дейли Експрес", цитиран от "Фокус". Изготвеният документ се базира на разказите на жени, избягали от плен от зони, контролирани от екстремистите.

Зайнаб Бангура, пратеник на ООН за сексуалното насилие при военни конфликти, разкри поредица от шокиращи факти за реалното положение на момичетата в самопровъзгласения халифат на "Ислямска държава".

Групировката все още организира робски пазари, по-специално за млади жени, най-вече по време на големи офанзиви. За съжаление броят на момичетата, станали жертви на насилието, не може да бъде проследен.

"Те отвличат и поробват жени, когато завладяват области, така че - не искам да наричам това свежи попълнения - но те имат непрекъснато нови момичета", коментира Бангура. Тя поясни, че отвличанията на млади жени е един от способите на "Ислямска държава" да попълва редиците си.

"Това е начинът, по който се привличат мъже: ние имаме девици, за които може да се ожените", обясни пратеникът на ООН.

В средата на април Зайнаб Бангура представи друг доклад пред Съвета за сигурност на ООН, в който констатира катастрофална нова тенденция за използване на сексуалното насилие като тактика на терора. Тя се използва от екстремисти от Ал Кайда, "Ислямска държава" и Боко Харам в страни като Ирак, Сирия, Сомалия, Нигерия и Мали.

От доклада тогава стана ясно, че жени от язидската вяра, взети за заложнички от джихадистите от "Ислямска държава", се самоубиват, за да не бъдат насилствено омъжени за членове на групировката.