Заради компютърна грешка на 13 май Държавният департамент на САЩ анулира  резултатите от американската годишна лотария за имиграционни визи тази година. 

Николай и останалите 22 000 потърпевши са завели колективен иск във Вашингтон, окръг Колумбия, чрез адвокатска кантора от Лос Анджелис, предаде БГНЕС.

Николай и семейството му научават, че са спечелили "Зелена карта" на 1 май чрез сайта, където са обявени резултатите от лотарията. Печели съпругата му, но тъй като са подали документи за цялото семейство, всъщност одобрението е за Николай, жена му и двете им деца.

"Аз, както и много други млади хора по света, винаги съм искал да опитам шанса си в САЩ и всяка година, от десет години приблизително, подавах документи в лотарията за Зелена карта с надеждата да спечеля", разказва Николай Нанков пред бТВ.
Когато спечелил, започнал да прави планове за бъдещето - къде ще отиде, как ще работи, къде ще учат децата му. Американската мечта обаче се изпарила в момента, в който се оказало, че е станала грешка.

Заради проблем в компютърната програма при тегленето на жребия 90% от победителите се оказали хора, подали заявление за участие само през първите два дни, обясниха американските власти. Така подалите документи 22 000 души се оказали излъгани.

Това обаче не интересува Николай Нанков. Той научил за намеренията на друг пишман победител - Илиян Смирнов, да съди Държавния департамент и с още хиляди като него ще се присъедини към иска. Правата им ще защитават адвокати от Лос Анджелис.

Хората като Николай са обединени във "Фейсбук" в групата "22 000 сълзи".  Именно там с потърпевшите се е свързала адвокатската фирма от Лос Анджелис, която им е предложила да заведе съдебен иск от тяхно име. Засега юристите ще работят безплатно, но е тръгнало и събиране на дарения, защото подобно мащабно дело е и доста скъпо, предаде БГНЕС.
В съда ще се настоява да се признаят резултатите от тегленето на лотарията, като ищците се надяват все пак на извънсъдебно споразумение преди 15 юли. Тогава ще има ново теглене, където потърпевшите 22 000 се надяват да бъдат определени останалите 28 000 късметлии, а не изцяло да има нов жребий за 50 000 души.

Почти 15 милиона души са участвали в лотарията, която всяка година дава възможност на 50 000 души да имигрират в САЩ, без да имат роднина, който живее в страната, или работодател, който да ги спонсорира, какъвто е обичайният начин за получаване на американска "зелена карта".