Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павловa по време на експертна конференция по повод влизането в сила на Общия регламент за защита на личните данни - General Data Protection Regulation (GDPR), съобщава Фокус.

Според нея с регламента, освен на потребителите, ще се даде и спокойствие на бизнеса, а стартиращите компании ще могат да оперират спокойно в една добра регулаторна среда на единния пазар.

Министър Павлова отчете, че освен ролята на потребителите и на компаниите, е важна ролята на институциите и администрацията. Тя определи дискусията за регламента за личните данни като "навременна и фокусирана".


„Защитата на данните като регламент е тясно свързан с един от най-тежките законодателни пакети. Това е регламента за защита на електронните данни. Това е един регламент, по който дебатите вървят доста време“, каза Павлова. Според нея форуми като днешния допринасят да се дадат предложения за връзката между двата регламента. „Защо е важно не само връзката между двата регламента, но и като цяло защитата на данните. Казваме, че в Европа няма достатъчно стартъп компании и иновативни – има. Факт е, че в момента, в който те се разраснат, се преместват в САЩ. Един от най-известните примери е Skype. Защо не можем да ги задържаим? От една страна липсата на регулаторна рамка, която да им позволи да се развиват свободно, и от друга това е доверието или недоверието на потребителите, дали техните лични данни са добре защитени“, коментира министърът.


Припомняме, че Европейската комисия наложи глоба от 997 млн. евро (1,23 млрд. долара) на Qualcomm Inc, защото компанията е злоупотребила с господстващото си положение.

Решението на ЕС е в резултат на разследването, което стартира през 2015 г. и представлява част от по-широката стратегия за стимулиране и подобряване на цифровите пазари сред 28-те държави-членки на ЕС. Като част от този проект Европейската комисия следи за спазването на стриктните правила за защита на личните данни.