Три денонощия изкараха протестиращи миньори под земята, на 500 метра дълбочина.

До решението за спиране на протестните действия се стигна, след като на територията на предприятието пристигна инкасо автомобил, със забавените заплати на миньорите за месец август.

Постигната е пълна договореност за изплащането на всички заплати и ваучери за храна на всички миньори им за месец август, съобщи областният управител на Кюстендил Виктор Янев, който присъстваше на преговорите с ръководството на мината.

Обаче работните места на 650 души остават под въпрос, предаде днес БНР.

От минната галерия излезе и омбудсманът Мая Манолова, която прекара няколко часа с протестиращите. Тя обеща да съдейства за запазване на дейността на рудник „Бабино”, който е един от най-големите в мината.

На 25 октомври 2016 година ще бъдат преведени и следващите дължими суми на служителите, съобщи Манолова. Тя подчерта, че при нужда всички институции ще съдействат за преквалификация на служителите, които не желаят да останат на работа в рудника.

Виж снимки >>

Омбудсманът коментира още, че от Националната инициатива „Великден за всеки” са останали ваучери за храна на стойност над 100 000 лева, които ще бъдат раздадени на миньорите, ако се получи съгласието на инициативния комитет.

Мая Манолова определи протестиращите миньори като „герои, извоювали всеки един лев от изключително скромните си заплати”.

По рано през деня напрежението в рудник "Бабино" ескалира, след като охраната на "Въгледобив - Бобов дол" не допускаше 10 миньори да слязат под земята. Те имаха намерение да го направят, след като на повърхността излязоха две групи от по 10 души, които бяха посрещнати с аплодисменти.

Преди протестът да приключи премиерът Бойко Борисов настоя концесионерът "Въгледобив Бобов дол" да изплати незабавно дължимите суми на миньорите.

Той посочи, че възлага на министъра на енергетика Теменужка Петкова да започне процедура по прекратяване на концесионния договор за участък "Бабино", сключен през 2007 г.

От Министерството на труда и социалната политика заявиха готовност да подкрепят работниците в рудник "Бабино" да си намерят работа, ако бъдат уволнени. Министерството ще организира мобилни приемни на бюрата по труда, които да им окажат съдействие.

Към момента има 130 свободни работни места в бюрото по труда в Дупница и 100 свободни места в Кюстендил.

Семействата на работещите в рудник "Бабино" ще бъдат подкрепени с еднократна помощ в размер на 325 лева.

Във връзка с протеста Окръжна прокуратура - Кюстендил, възложи проверка по реда на надзора за законност на Дирекция "Инспекция по труда" в града. Срокът на възложената проверка е 5 дни.

Извънредно заседание на парламента

Преди края на протеста лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БТА, обяви, че днес по искане на левите депутати се свиква извънредно заседание на парламента.

"На него ще извикаме министъра на енергетиката, собствениците на мината, главна инспекция по труда и няма да отстъпваме, докато не изплатят дължимото на работниците", написа Нинова във Фейсбук.

Тя добави, че левицата ще потърси отговорност на виновните да се стигне дотук.

Парламентът прекъсва ваканцията, която си гласува в сряда, предаде БНР. Заседанието бе свикано за 9 ч тази сутрин, след като БСП и ДПС събраха необходимите за това подписи.

В дневния ред са включени проекторешение за отмяна на едномесечната предизборна ваканция на депутатите и парламентарен контрол.