За посланиците обаче остава необходим указ на президента, поясни министър Николай Младенов.

"Целта на промените е да открие пътя за модернизация на ведомството. Министерството оттук нататък ще защитава интересите не само на държавата, но и на българските граждани и на българските юридически лица", каза Младенов. С промените в закона работата на ведомството ще се организира в генерални дирекции, добави той, цитиран от БТА.

Поправките определят и кариерното израстване на дипломатите.
"Един от проблемите на МВнР е, че трудно може да използва капацитета на хората извън него. Сега това става, само ако се започне от най-ниския ранг", каза министърът.
С промените се въвежда практика да се набират кандидати за определени длъжности с конкурс, в който се искат определени знания.

Вече са направени предложения за овакантените постове на генерални консули, които бяха освободени заради връзки с ДС. Предложенията са на хора, предимно с икономически профил, които познават страните, в които ще бъдат акредитирани и ще могат да развиват икономическите контакти на страната, коментира министърът.

Имената на 9 генерални консули са одобрени днес:
Васил Вълчев е номиниран за генерален консул на България в Солун, той работи по трансгранични проекти с Гърция. Вече е заемал този пост.
В Истанбул генерален консул ще бъде Александър Велев, дългогодишен журналист и бивш генерален директор на БНР. 
За Мюнхен
номинацията е на Антоанета Байчева, в момента е зам. ръководител на бюрото на фондация "Ханс Зайдел" в България.
За Шанхай е номинирана Ирина Белева, завършила Международни икономически отношения (МИО) в УНСС, с дългогодишен стаж в Китай и в България.

За Санкт Петербург
номинацията е на Петя Несторова също завършила МИО в УНСС, работила е като търговски представител на България в Холандия.
За Дубай номинацията е на Ангел Калинов, завършил МИО в УНСС. В момента Калинов работи в банка у нас.
За Чикаго е номиниран Симеон Стоилов, магистър по икономика от Икономическия университет във Варна, има стаж в редица български компании. За Лос Анджелис номинацията е за Марин Димитров, завършил бизнесадминистрация и английска филология, бил е търговски представител във Великобритания. Иво Мускуров е номиниран за генерален консул на България в Торонто, работи в МВнР. Последният му мандат е в Лос Анджелис.

От БСП призоваха депутатите, независимо от тяхната политическа принадлежност, да спрат "делегитимирането на дипломатическата служба", като отхвърлят предложените от Министерски съвет промени, които противоречат на Конституцията.