Конкретният повод за митингите на националистите бе вчерашното нападение над 20-годишно момиче в центъра на София.

Първият бе пред МВР, на него присъстваха 50-тина души и лидерът на партията Волен Сидеров.

Привържениците на „Атака” бяха издигнали плакати с надписи: „Вие ги храните, те ни колят”, „Атака”: Незабавно експулсиране на всички пришълци”, „Йовчев, Вики е жертва на твоята политика”, „Не ги настанявайте, а ги отстранявайте” и други.

"Атака" със законодателни предложения за бежанците

Партия "Атака ще внесе този петък в Народното събрание проекторешение, с което настоява "за еспулсиране на всички пришълци, нелегални емигранти". Това информира събралото се множество лидерът на партията Волен Сидеров.

"Тук сме, за да попитаме вътрешния министър Цветлин Йовчев защо не спазва законите", каза още Сидеров.

Той припомни, че внесеното от "Атака" в Народното събрание предложение за мораториум за влизане на бежанци в страната беше отхвърлено със 165 гласа.

Сидеров: Плевнелиев е длъжен да свика Съвета по сигурността

Според него държавният глава нарушава закона, като не свиква Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по проблемите с нелегалните имигранти. Той е длъжен да го свиква на всеки три месеца”, каза лидерът на "Атака" пред журналисти.

„Ако президентът продължава да нарушава закона и не свиква съвета, ще си заслужи импийчмънт”, добави Сидеров.

"Да се отзове Кристалина Георгиева"

Той нападна и еврокомисарят Кристалина Георгиева. По думите му тя заслужава бламиране от българското правителство заради изказванията си по темата с бежанците.

"Трябва да бъде поискано нейното отзоваване", каза Волен Сидеров.

"Тя дава безумни съвети - да се приемат колкото се може повече пришълци и така щяла да се оправи демографската картина. Не знам дали може да съществува по-голям цинизъм”, коментира той.

"Да се затвори границата с Турция"

Атакистите настояват още незабавно да бъде затворена българо-турската граница. Те бяха издигнали плакати, с които настояват за забрана на влизането на имигранти в България.

От партия "Атака" заплашиха, че в България ще стане гражданска война, ако правителството продължава антинародната си политика и незабавно не затвори българо-турската граница.

Протест пред джамията в София

По-късно протестът се премести пред джамията, около която видимо нямаше нито един човек с арабски или африкански произход. В района имаше засилено полицейско присъствие, но митингът приключи без инциденти.


*Според Закона за чужденците в Република България експулсиране е принудително извеждане в кратък срок на чужденец извън границите на страната поради извършени нарушения или поради липса на основания за пребиваване в нея.