Президентът Румен Радев връчи на ГЕРБ-СДС първия мандат за съставяне на кабинет. Папката получи кандидатът за премиер Росен Желязков, който представи и структура и състав на Министерски съвет. Темата коментираха експертът по политически комуникации Нидал Алгафари и доц. Георги Лозанов.

Така представен проекто-кабинетът на ГЕРБ-СДС с конкретни имена още при връчването на мандата, показва, че няма договорки. Защото това е един състав, който изцяло е проекция на ГЕРб и в него даже има едно връщане към ГЕРБ от времето преди протестите, преди опита да се тръгне в друга посока. Това коментира пред Нова тв доц. Георги Лозанов.

Дори този състав казва, че ГЕРБ спира с опитите и ще се върне към това, което беше. Росен Желязков е най-авторитетната фигура в ГЕРБ. Мария Габриел изчезна някъде безследно. Тя имаше външна легитимност през европейските институции, но я няма. Мисля, че ще се разчита на гласове на парче, оттук-оттам. За да не се случи сценария със следващи избори, би било добре да се даде на този кабинет известен шанс. През това време да се види дали той може да даде демократично поведение или ще се поддава на тенденциите към ограничаване на демокрацията, което в момента вървят по света и на каквито България винаги е била заплашена, коментира Лозанов.

Експертът по политически комуникации Нидал Алгафари определи хода на ГЕРБ като рискован, с който се дава ясна заявка, че ако не се гласува това правителство ще последват нови избори. Той изрази съгласие, че ходът на лидера на ГЕРБ показва поемане на отговорност.

По повод вече направените заявки на някои партии, че няма да подкрепят правителството на ГЕРБ-СДС. Алгафари смята, че е трудно да се каже коя от другите политически формации ще гласува "против" кабинета.  

След връчването на мандата и обявяване на проектосъстава на кабинета "Желязков" от ПП-ДБ и "Възраждане" заявиха, че няма промяна в позицията им и няма да подкрепят правителство с първия мандат.

По-рано политоголът Румяна Коларова коментира, че правителството не се предлага, за да има подкрепа. Или ако не получи подкрепа, това при всички случаи ще бъде изтълкувано като слабост на ГЕРБ.

"Много симптоматично е, че всички политици и говорители от противопоставената страна ПП-ДБ - непрекъснато поставят акцента, че Борисов не иска да прави правителство. Защото това е най-удобният за тях вариант", подчерта Коларова.