Пострадалaта 20-годишна Виктория била на работа в денонощен магазин на столичната улица "Пиротска", където минути след 2 часа тази нощ, въоръжен мъж нахлул, за да вземе оборота. При обира той я наръгал с нож над 10 пъти.

Момичето е откарано в "Пирогов". Животът му е вън от опасност.

Хората, които работят в околните магазини, не бяха учудени от случилото се.

"То постоянно тука има кражби, постоянно. Много рядко можете да видите полицай и да потърсите помощ, просто улицата е без полицаи", сподели магазинерка пред БНТ.

"Много опасно стана напоследък. Патрули няма, няма нищо", коментира друга.

Днес на всеки ъгъл на улица "Пиротска" дежуреше по един полицейски екип. Масови проверки на органите на реда продължиха до късно в събота вечерта.

Кой е нападателят?

Полицията предприе незабавни действия за издирването на нападателя. В момента в София се провежда полицейска операция за задържането му. За случая е уведомена прокуратурата, уточниха от МВР.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров уточни, че самоличността на нападателя е установена, остава да бъде заловен. Той допълни, че са откраднати и пари от магазина.

Зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки обясни пред Фокус, че момичето е част от ансамбъла на ВМРО за народни песни „Гоце Делчев”. Той обясни, че момичето работи като продавачка в денонощен магазин, който се намира на ъгъла на сградата, в която се помещава и ВМРО.

„Понеже е денонощен магазин, в него идват всякакви хора. В последните месеци стана просто нетърпимо. Всяка вечер се бият се по между си, гонят жените, дърпат чанти. Тази група хора са нелегални емигранти от Алжир, Судан, Мали, Чад, Саудитска Арабия, които очевидно са тръгнали към Европа. Това са хората, които разчитат да усвоят европейските фондове и да се хранят от данъците на европейския данъкоплатец. Те не са бежанци от войната в Сирия, защото не са сирийци, няма как да бъдат сирийци от Алжир. Ние предупреждавахме за това, аз свиках и сесия по сигурността в Столична община точно поради тази причина”, каза още Ангел Джамбазки.

По информация на БНР нападателят е родом от страна в Северна Африка и е влязъл в България преди повече от 6 месеца.

Днес сутринта пък полиция и жандармерия започна масови проверки на бежанци, които са на външни адреси в центъра на София. Целта е по-строг контрол над емигрантите.

Преди време директорът на Столичната полиция комисар Ивайло Спиридонов разказа, че двойно са се увеличили престъпленията в града, извършени от чужденци.