Цяла нощ продължи разчистването на активиралото се свлачище в района на село Югово, заради което пътят Асеновград-Смолян е блокиран от вчера, предаде bTV. Той е основна пътна връзка за повече от 100 000 местни жители.

Свлачището се активира събота срещу неделя през нощта. Късовете са много големи и извозването им е трудно. Опасните камъни ще бъдат взривявани.

Вижте снимки >>>

Днес екип от професионалисти и алпинисти със специални хидравлични възглавници и крикове ще започнат обрушаване на скалните парчета. В разчиствaнето ще бъде включена и допълнителна техника - специална фадрома с чук.

Най-краткият обходен маршрут е по пътя Девин-Кричим. Друга възможност е през Смолян-Кърджали - Пловдив.

Образувало се свлачище в района на кърджалийското село Пъдарци пък предизвикало авария на магистралния водопровод на Кърджали от яз. "Боровица" на 100 м. от язовира, съобщиха от  ВиК дружеството в града.

Без вода за неопределено време останаха град Кърджали, Момчилград и всички села от водоснабдителна система Кърджали, уточниха от дружеството. Оттам допълниха, че тежката авария е станала малко след 12,00 часа тази нощ и посъветваха хората да се запасят с вода.

Министър Лиляна Павлова обеща до 24 часа бедстващите хора да имат вода.

Вчера тя съобщи, че пътят  Асеновград- Смолян ще остане затворен минимум 48 часа.

Хидравличен чук, багер и повече от 15 тежкотоварни - 40-тонни камиона има на мястото, каза за "Фокус" директорът на АПИ Лазар Лазаров. По думите му обаче, има опасност скалната маса да продължи да пада.

"Това, за което говорех вчера, се случи през нощта – огромно срутище затвори пътя между Бачково и Наречен. Изпратих на място регионалния министър Лиляна Павлова". Това написа в личния си профил в социалната мрежа "Фейсбук" премиерът Бойко Борисов.

"Тя ми докладва, че хората с фадромите, багерите и хидравличния чук, с риск за живота си, освобождават пътното платно от тонове камъни с размери на камион", писа министър-председателят.

"Да се молим да нямаме още едно свлачище на пътя Кричим – Девин, защото Смолян ще остане откъснат. Докато екипите работят по това свлачище, други две по-малки се образуваха на пътя Асеновград – Смолян, но те вече са овладени", писа премиерът.

По пътя Пещера-Бяга също има свлачище, но там движението се извършва само в едната лента и шофьорите трябва да са с повишено внимание и съобразена скорост.

Временно ограничение на движението е въведено и за пътя Пещера-Батак, поради свлечена скална маса и паднали дървета.

Кърджали и Смолян се съвземат от снежния ад

Постепенно обстановката в областите Кърджали и Смолян се нормализира, каза Секиранов.

Около 120 населени места в област Кърджали остават без ток, основно в общините Кирково, Джебел и Ардино, както и части от Крумовград. В област Смолян са по-малко, около 84 населени места.

Единствено в община Ардино остава в сила бедственото положение, след като от тази сутрин то е отменено и в община Крумовград, съобщиха от Областния кризисен щаб в Кърджали.

Наказват горски служител за фалшива информация за яз. "Искър"

Горски служител ще бъде наказан за разпространяване на информация, че нивото на язовир "Искър" е на 10 см под преливниците, предаде bTV. Оказа се, че нивото на язовира е на 3 метра под преливника.

Спешно е започнало почистване на коритото на реката. Над 180 служители на териториалните поделения на предприятието са изпратени по места, съобщават от министерството на земеделието и храните, цитирано от БНР.

При почистването се отстраняват клони и наноси по 9-километровото трасе между Панчарево и Пасарел.

На разположение има 22 автомобила с повишена проходимост, два трактора и 60 моторни резачки, казват от министерството.

Анкета: Подготвени ли сте да реагирате при бедствия?