Хиляди останаха без ток заради силния вятър, много пътници преживяха кошмар на летище Пловдив, заради отклонени полети. Двама души са приети в "Пирогов" с наранявания, много са сигналите за паднали дървета и съборени рекламни материали и пътни знаци, предаде БГНЕС.

Вижте снимки >>>

Далекпровод на Енергийния системен оператор аварира вследствие на паднало дърво. За отстраняване на повредата и с цел осигуряване на безопасни действия, беше необходимо ЧЕЗ да изключи и свое съоръжение.

Без електрозахранване бяха столичните квартали Младост 1 и 2, Мусагеница, Дървеница и част от Студентски град.

В 14 области на страната беше обявен оранжев код заради бурен вятър, а в 11 – жълт код.

На много места в страната са паднали дървета, навеси, пътни знаци и билбордове.

До Южния парк в София през нощта дърво е паднало върху автомобил. Звеното за аварийно-спасителни дейности на Столичната община е работило по 27 сигнала за възникнали проблеми, а от зелени системи са отстранявали паднали клони и дървета на 90 места. Конструкция на столичен мол е паднала от силния вятър.

Въгледобивът в „Мини Марица Изток” също временно беше преустановен заради силните пориви на вятъра, достигащи до 27 м/сек.

В "Пирогов" жена беше приета със счупен крак, закачена от клон на падащо дърво. От здравното заведение съобщиха и за още един пострадал вследствие на силния вятър - 47-годишен мъж е постъпил за лечение след удар по главата от падащ предмет на строителен обект.

Пристанище Варна беше затворено, 20 м/сек. беше скоростта на вятъра, няма информация за поражения в града.

Изключително силен беше вятърът и в Смолянско. Поне от десетилетия в Родопите не е вилнял такъв вятър, коментират по-възрастните хора. Има счупени стъкла на прозорци, съборени и изпочупени керемиди и покривни ламарини. За щастие няма тежки инциденти.

В гората силният вятър е съборил стотици дървета. Силният вятър, който на места достигна близо 100 км/час, събори десетки дървета върху електрически съоръжения и прекъсна проводници, съобщават от ЧЕЗ.