По време на него е била приета методика за оценяване на размера на обезщетението от правото на ползване на част от морския плаж и оценка на правото на строеж върху морското дъно за газопровода.

Методиката е разработена след провеждането на обществена поръчка за избор на изпълнител, съобщават от правителствената пресслужба. Следващите стъпки са избор на лицензиран оценител, определяне на размера на обезщетенията и учредяване на вещните права, което ще стане с решение на Министерския съвет.

С решение на министъра на регионалното развитие в кабинета на Пламен Орешарски Десислава Терзиева от 1 юли беше одобрен подробният устройствен план на „Южен поток“, отнасящ се до плажа „Паша дере“, както и до трасето на газопровода по дъното на Черно море до границата с Изключителната икономическа зона в Черно море. Заповедта на Терзиева е влязла в сила през октомври, допълват от правителството.

През последните дни се активизираха коментарите, свързани с „Южен поток“. По време на посещение в Крим руският президент Владимир Путин обясни, че ще продължи да развива съвместни проекти с България. В отговор българският енергиен министър Теменужка Петкова заяви, че страната ни е подкрепяла „Южен поток“, но с условието той да отговаря на европейските изисквания.

Дни преди тези изявления Путин обяви, че "Южен поток" е вече минало и се разработва газопроводът "Турски поток".

Над 200 души, наети за изграждането на “Южен поток“, ще бъдат съкратени, съобщиха преди дни от Бюрото по труда в Бургас. Работниците бяха наети да сглобяват тръбите по "Южен поток". Италианската фирма "Сайпем" обаче вече не работи по проекта и освобождава наетите служители.

"Газпром" прекрати договора си със "Сайпем" за строителството на морския участък на "Южен поток".

Същевременно международната агенция за кредитен рейтинг "Фич" отбеляза, че плановете за „Турски поток“, който е сочен за наследник на нереализирания засега „Южен поток“, и за „Северен поток 2“ могат да бъдат забавени от изискванията на ЕС. В същото време обаче, още преди намесата на Брюксел, Русия и Турция така и не подписват споразумение за „Турски поток“.