Решението е продиктувано от невъзможността да се постигне споразумение по много работни и търговски въпроси по проекта „Турски поток“. "Газпром" отбелязва, че другите дейности по проекта продължават.

Разтрогването на договора между „Газпром“ и италианската компания-изпълнител "Сайпем" (Saipem) няма да повлия на срока за строителство на „Турски поток“. Това е технически въпрос, каза пред журналисти руският министър на енергетиката Александър Новак, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус".

Проектът продължава да се реализира. Ние продължаваме да работим с нашите турски партньори по съгласуването на международните договорености. Това е технически въпрос, който решават помежду си „Газпром“ и търговските организации“, заяви Новак.

Не са установени никакви срокове. Ние работим в режим „колкото по-бързо, толкова по-добре“, каза още министърът в отговор на въпрос, дали това няма да повлияе на срока за строителство.

"Сайпем" е поделение на италианския енергиен концерн "Ени" (ENI) и трябваше да построи морската част на газопровода "Южен поток".