Италианската компания „Saipem” ("Сайпем") ще съкрати 202 души. Работниците бяха наети да сглобяват тръбите по "Южен поток". Италианската фирма обаче вече не работи по проекта и освобождава наетите служители.

"Газпром" прекрати договора си със "Сайпем" за строителството на морския участък на "Южен поток".

Предстоят масови съкращения в Бургас заради спирането на “Южен поток“, обяви Пенка Кирилова, директор на дирекция „Регионална служба по заетостта” - Бургас. От 202-мата, които предстои да останат без работа, 18 са в Западно пристанище във Варна, а всички останали - в Бургас, уточни тя.

Уведомлението за масовото съкращение е получено през август в Бюрото по труда. Предстои да се получи списък с лицата, за да се разбере в кои бюра по труда в област Бургас ще бъдат клиенти.

На 31 август на самото пристанище във Варна ще се проведе отворен приемен ден за работниците с представители на Бюрото по труда-Бургас и от НОИ. По време на инициативата ще се разяснят правата и задълженията на работниците, какви документи трябва да подготвят, какви са обезщетенията, какъв е срокът за регистрация.

По думите на Кирилова в Бюрото по труда в Бургас е направена необходимата организация, за да могат бъдещите безработни лица да бъдат регистрирани. Първата дата е 7 септември.

Няма да е проблем самата регистрация, но е възможно да има струпване, тъй като в началото на септември една част от наетите сезонни работници, е възможно да бъдат освободени”, допълни Кирилова.

За съкращението са уведомени областният управител на област Бургас, кметът на община Бургас, НОИ.

България не се е отказвала от „Южен поток, каза вчера пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

АНКЕТА: Кой губи от спирането на "Южен поток"?

АНКЕТА: Ще се реализира ли проектът ''Турски поток''?