Комисията е подложена на критики от властите заради небрежното си отношение към изпълнението на задълженията си - близо 15 години ФКЦКФБ е унищожавала данни за компании от Уолстрийт, заподозрени в "нечестна игра", които имат пряка връзка с финансовата криза през 2008 година, пише агенцията, цитирана от БТА.

Според медиите унищожените документи са съдържали данни, събрани по около 9000 предварителни разследвания, водени от комисията срещу предприемачи като Бърнард Мадоф и големи американски корпорации, сред които "големи риби" като "Голдман Сакс" (Goldman Sachs), "Леман брадърс" (Lehman Brothers), "Банк ъв Америка" (Bank of America), "Морган Стенли" (Morgan Stanley) и "Ситигруп" (Citigroup), които активно са търгували с "токсични" ценни книжа, тласнали в крайна сметка САЩ и цялата световна икономика до ръба на пропастта.

За извършване на процедури, подозрително напомнящи заличаване на следи, на властите е съобщил юристът на комисията Дарси Флин. Той е изпратил писмо до сенатора Чарлз Грасли, в което посочва, че унищожаването на информация по дела "в ранна фаза на разследване" се е практикувало от 1993 г. до 2010 година.

На Флин е забранено да контактува с медиите, но редица американски издания, включително в. "Ню Йорк таймс" и списание "Ролинг стоун", са узнали съдържанието на писмото.