Референдумът е невалиден, тъй като избирателната активност на референдума за квотите на Европейския съюз за заселване на бежанци в Унгария е била 43,70 на сто, съобщи Националната избирателна комисия, цитирана от ТАСС, Ройтерс и БТА.

За да бъде валиден резултатът от всенародното допитване, активността трябва да бъде 50 процента плюс 1 глас от регистрираните в избирателните списъци.

Избирателната активност обаче е била 43,9 процента - под прага от 50 процента, необходим, за да бъде признато гласуването за действително.

За сравнение на парламентарните избори през 2014 година участието беше 61,73 процента.

Правителството обяви "съкрушителна победа", но анализатори определиха резултата като "смущаващо, но не напълно катастрофално поражение" за министър-председателя Виктор Орбан.

Орбан приветства "забележителния" резултат от референдума и каза, че гласуването трябва да бъде взето предвид от тези, които вземат решенията в общността, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

"Тринайсет години след като голямо мнозинство от унгарците гласува на референдум за присъединяване към ЕС, днес унгарците отново направиха така, че гласът им да се чуе по европейски въпрос", заяви снощи Орбан на пресконференция.

Орбан заяви, че ще предложи да бъде внесено изменение в унгарската конституция, така че резултатът от референдума да получи законова сила.

Когато гласуваше, премиерът Виктор Орбан заяви, че ще подаде оставка, ако победят привържениците на квотите.По думите му решаващият момент ще бъде, ако гласовете „против“ бъдат повече от гласовете „за“ квотите.

Победата на гласовете "против" дава достатъчно легитимност на действията на парламента и правителството, дори при ситуацията в момента, при която референдумът се оказва нелегитимен де юре.

„Един легитимен референдум е по-добре от нелегитимен, но така или иначе ще има законодателни последици, защото ние поехме задължението да предоставим на парламента изключителното право да решава с кого унгарците искат да живеят“, заяви Орбан.

Виктор Орбан заяви също, че очаква и други държави от ЕС да последват унгарския референдум за бежанските квоти.

„Гордеем се, че станахме първи по този въпрос“, подчерта Виктор Орбан, цитиран от агенция МТИ.

По думите му преговорите с Брюксел ще бъдат насочени преди всичко към това „Унгария да не бъде задължена да настанява хора, чието идване ние не желаем“, и правото за вземане на такова решение да имат властите на държавата.

Ако ЕС е демократично общество, той трябва да приеме решението на унгарците“, категоричен е Виктор Орбан.

Външният министър на Люксембург Жан Аселборн каза, че ниската избирателна активност на референдума е била "пасивна съпротива" на унгарците срещу курса на правителството на Орбан, отбелязват ТАСС и ДПА.
"Това не е добър ден за Орбан и не е толкова лош за Унгария и ЕС", заяви той.

Унгария трябва да бъде изключена от Европейския съюз, призова Аселборн в средата на септември.

"Страните като Унгария, които издигат огради срещу бежанци, бягащи от война, или тези, които нарушават свободата на словото и независимостта на съдилищата, трябва временно, а ако трябва и завинаги, да бъдат изключени от ЕС", заяви тогава Аселборн.